Roma mutfağından: Gricia makarna tarifi

İtalya’nın meşhur carbonara makarna tarifini sanırım duymayan kalmadı, ben ise sizi onun kuzeni sayılabilecek daha lezzetli bir tarifle tanıştırmak istiyorum. Gricia (griça) aynı carbonara gibi Roma mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri. Kabaca onun için carbonaranın yumurtasız ve daha bol peynirli bir versiyonu diyebiliriz.

Gricia

Gricia makarna tarifi için gerekli olan malzemelere geçelim:

  • 400 gram spaghetti tipi makarna
  • 250 gram guanciale
  • Pecorino romano (bir çesit İtalyan koyun peyniri)
  • Tuz
  • Karabiber

Spaghettiyi haşlamak için bir tencerenin içini bol su ile doldurup ocakta kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzunu da ilave edin ve ardından makarnayı da içine atın. Makarna haşlanırken, bir tavada jülyen kesilmiş guancialeleri kavurmaya başlayın, kendisi gayet yağlı olduğu için ilave yağ eklemenize gerek yok. Guancialenin beyaz kısımları erimeye başlayınca ve rengi hafiften dönünce ocağın altını kapatabilirsiniz. Bu işlem sonrasında guancialenin üzerine haşlanan makarnanın suyundan bir-iki kaşık kadar ekleyin. Bu nişastalı su ekleme yöntemi ile hem guancialenin fazladan pişip kurumasını önleyeceksiniz hem de makarnadaki o istenen akıcı kıvamı yakalamış olacaksınız. Spaghettiyi çok fazla pişirmeyin -hamur kıvamına gelmesin- hafif dişinize yapışacak al dente kıvamdayken haşlama işlemini bırakın. Makarnanın suyunu süzdükten sonra guanciale ile birleştirin, üzerine bol bol rendelenmiş pecorino peyniri ve taze çekilmiş karabiberi damak zevkinize göre ekleyin. Afiyet olsun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s